En
Vissza a találatokhoz

Korinthosi oszlopfő

Készítés ideje Kr. u. 2. század eleje
Tárgytípus építészet / épület
Anyag, technika faragott, márvány
Méret

66,6 × 88 × 85,5 cm

Leltári szám 73.4.A
Gyűjtemény Antik Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A márvány oszlopfő fordított harang alakú kalathosa jól látható, annak kihajló pereme függőlegesen metszett. A korinthosi típusra jellemző módon, alul két egymás feletti sorban nyolc-nyolc éles, hegyes csipkézetű, mélyen rovátkolt, hegyeivel ívelten kihajló akanthuslevél borítja. A levélsorok felett egy harmadik akanthuslevélsor is megfigyelhető, ezekből elölnézetben kettő látszik. Belőlük nő ki a középen kör alakot formáló, a sarkok felé viszont elnyújtottan hajló kettős voluta. Visszahajló ívei alatt egy-egy szívlevél. A konkáv abacus-lapot közepén kiugró él tagolja, középen rozetta emelkedik ki.
A oszlopfő a korinthosi fejezetek keleti-hellénisztikus csoportába sorolható, formája a Kr. e. 2. században bontakozott ki, elterjedési területe a Kr. u. 3. század végéig a Mediterraneum keleti medencéjétől egészen Dalmácia és az Adria vonaláig tartott.
Archív adatok alapján a darab lelőhelye Ephesos. Legjobb párhuzamait a kikötői gymnasion palaistrájából ismerjük; valószínű tehát, hogy ez az oszlopfő is oda tartozott.

Anyagvizsgálatok eredménye alapján az oszlopfő prokonnésosi (marmarai) márványból készülhetett.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk