En
Vissza a találatokhoz

Hal alakú tálka

Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 16-13. század (1539-1292)
Tárgytípus eszköz és szerszám
Anyag, technika pala
Méret

14,3 x 7,7 cm

Leltári szám 60.5-E
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Mélyföldszint, Ókori Egyiptom, Mindennapi élet

A nagyobb méretű, nílusi tilapia halat (Tilapia nilotica), mai arab nevén bulti halat formázó tálka mindkét oldala részletgazdagon kiképzett, jól kivehetők a hal pikkelyei, hosszú hátuszonya, farka és feje. Belső oldala kimélyített, sekély és nyitott tálkát alkot, amelyet vizet jelölő cikcakkminta díszít. Egyes hal alakú tálkák ugyanakkor fedéllel is rendelkezhettek.
A kemény kőből készült tárgy számos párhuzammal rendelkezik, elődjei a predinasztikus időszak teljesen lapos, zoomorf kozmetikai palettái, melyek között a hal forma jelent meg legkorábban. Ezek a korszak gyakran előforduló sírmellékletei voltak, nemtől és társadalmi pozíciótól függetlenül. Az Újbirodalom időszakában, elsősorban a 18. dinasztiában, amikor a tilapia gyakran szerepelt sírábrázolások jelenetein is, a paletták kimélyített, tálkaszerű utóda vált népszerűvé, amelyet kevésbé illékony kozmetikai szerek – szemfestékek, kenőcsök, olajok kikeverésére és közvetlen adagolására használhattak mind a mindennapi életben, majd szimbolikusan a túlvilágon, mind pedig templomi kontextusban. A hasonló tálkákat a III. Thotmesz és II. Amenhotep közötti időszakra keltezi a szakirodalom.
A hal korán ivaréretté válik és magas reprodukciós rátával rendelkezik. Az állat hangsúlyos szája különösen fontos szereppel bírt ebben a tekintetben, a tilapia ugyanis a bölcsőszájúhal-félék családjába tartozik, s hosszabb ideig szájában tartva kelti ki akár több százra is tehető utódát. Ezáltal az ókori egyiptomiak számára fontos szimbóluma volt a termékenységnek és az anyai gondoskodásnak. A tárolt anyagok vonatkozásában az evilági életben a szemfesték védelmet jelentett a nap erős sugarai, valamint a szemfertőzések ellen. A tilapia kenőcsök összetevőjeként is megjelent egyes mágikus papiruszokban. Mind a szemfesték, mind pedig a kenőcs fontos volt az újjászületés szempontjából is. A halottnak a túlvilági életben kritikus jelentőséggel bíró, a Halottak könyve ikonikus szív mérlegelése-jelenetében szereplő kettős igazság csarnokába lépve tisztán, ünnepi öltözetben, valamint szemfestéket és kenőcsöket viselve lehetett csak belépnie. Templomi kontextusban a templomi kultuszszobrok kenőcsökkel, olajokkal való ellátása közben használhatták a kvalitásosabb tálkákat.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk