En
Vissza a találatokhoz

Thot pávián felirattal

Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 7-4. század (664-332)
Tárgytípus amulett
Anyag, technika Egyiptomi fajansz
Méret

5,3 x 1,9 cm (2 1/16 x 3/4 in.)

Leltári szám 51.2177
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Mélyföldszint, Ókori Egyiptom, Mindennapi élet

Az amulett guggoló galléros páviánt (Papio hamadryas) ábrázol stilizált sörénnyel, mancsa térdén pihen, hímtagja jól kivehető a lábak között. Sörényének mellkasi részén szokatlan módon hieroglifák láthatók. A felirat egy későkori recitáció, azaz a szobor arra szólítja fel megtekintőjét, hogy mondja ki az ezt követő feliratot. Az ókori Egyiptomban ugyanis a kimondott szó mágikus, teremtő hatással bírt. Ez esetben a bevezetés csupán a Dzsehuti, azaz Thot nevet tartalmazza, ami utalhat az istenre, de akár a szobor tulajdonosának, feltehetően egy írnoknak a neve is lehet. Az előállítás során könnyen formálható fajanszból jól kialakítható volt a tárgy hátsó részén lévő függesztőgyűrű.
A pávián Thot isten szent állata, megjelenési formája volt. Az istent reprezentáló állatamulettek a Ramesszida-kor végétől széles körben használt típussá váltak. A felirat és a letisztult, sima felületek elsősorban a Későkorra datálják a tárgyat.
Viselője azt remélte, az istennel azonosulva részesülhet mágikus erejéből, ugyanakkor az isten felé megnyilvánuló tisztelet jeleként is felfoghatók. Thot az írás istene, az írnokok védelmezője volt, így az amulettet elsősorban írnok birtokolhatta. A tulajdonos sírjába kerülve a túlvilági élet eléréséhez, az újjászületéshez nyújtott támogatást. Thot szerepe a túlvilági életben kritikus jelentőséggel bírt. A legismertebb túlvilági útmutatást nyújtó forrásban, a Halottak könyvében is szereplő, ún. szív mérlegelése-ceremónián Thot, az istenek írnoka jegyezte fel az eredményeket, így meg is hiúsíthatta a túlvilági élet elérését. Az állat feje tetején található holdsarló és telihold fejdísz a páviánok és Thot Holdhoz fűződő viszonyára utal. A túlvilági megújhodás kapcsán a páviánok Naphoz kötődő viszonya is fontos. Reggelente különös szertartással üdvözölik a napkeltét, így valamifajta különleges tudás birtokosaként is tekintettek rájuk, akik így támogathatták a halottat Oziriszból Révé történő átalakulása, azaz az újjászületés során. Ezt az egyiptomi fajansz szimbolikája is erősíti, amelynek fényvisszaverő képessége, ragyogása szintén a napistenre utalt. Emellett az anyag zöldes színe is a fiatalság, megújhodás szimbóluma volt.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk