En
Vissza a találatokhoz

Su amulett

Készítés ideje Kr. e. 16-11. század (1539-1077)
Tárgytípus amulett
Anyag, technika Egyiptomi fajansz
Méret

1,2 × 0,8 × 0,5 cm

Leltári szám 51.707
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Ez a nagyon sematikus amulett Su istent formázza. Su a teremtést végző Atumból jött létre a világ megalkotásának első lépéseként, amikor Atum kitüsszentette. Su az üresség, a levegő, ami elválasztja a teremtés következő állomásaként létrejövő eget és földet. Az isten egyúttal tartja is az eget, Nutot, valamint elindítja és védelmezi ezzel a világ teremtését és a Nap ciklikus égi útját. Ez pedig a halotti szférában kiemelt fontossággal bírt. A halott Suval történő azonosulásakor megakadályozhatatlanná vált túlvilági útján az újjászületés felé. Emiatt kerültek a Su-amulettek a halott törzsének alsó részére, a múmiapólyák közé, de Su az élet támogatójaként a születésnél is mágikus amulettként szolgálhatott.
Su isten – Nut támogatásához – nyolc segítő alakot is teremtett magának, akiket Hehnek neveznek, és akiknek a neve ’örökkévaló’-t jelent. Su és Heh istenek összekapcsolódnak a világ teremtésének előmozdítása, örök fenntartása, valamint a napisten és a halottak újra és újra történő megújhodásának biztosításában. A kapcsolat a két isten ikonográfiájában is tetten érhető. Ezen a típusú Su-amuletten az isten rendkívül stilizált formában, profilból jelenik meg. Két karja szemből látható, melyeket felemelve tartja az eget, miközben fél térdre ereszkedve ül egy kicsiny talapzaton. Ugyanakkor Heh is ülve és felfelé tartott karokkal szerepel az ábrázolásokon, és őt is jellemzően profilból jelenítették meg. Ezáltal a két isten elkülönítése nehéz.
A kicsiny tárgy hátoldalán lévő háttámlában egy, a függesztéshez szükséges furatot is kialakítottak. Az amulettek leggyakrabban mázas egyiptomi fajanszból készültek, amelynek zöld színe is az újjászületést segítette. Ez a Su-amulett egy korábbi típus, az újbirodalmi Ramesszida korra tehető.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk