En
Vissza a találatokhoz

Ebédlő az árvaházban Pierre Jacques Dierckx

Alkotó

Pierre Jacques Dierckx Antwerpen 1855 – 1947 Párizs

Kultúra belga
Készítés ideje 19. század vége
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

98 x 132 cm

Szignó

fent, balra: P J Dierckx

Leltári szám 8.B
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Pierre Jacques Dierckx a 19. század végén, több neves belga művésszel együtt, rendszeresen kiállított Európa legnagyobb városaiban. Az 1890-es években időről időre a magyar közönség is láthatta néhány festményét Budapesten. Bár tanulmányait az antwerpeni Királyi Képzőművészeti Akadémián, majd később Párizsban az École des Beaux-Arts-on, Paul Baudrynál végezte, festői stílusára, témaválasztásaira leginkább két holland pályatársa, Jozef Israëls és Albert Neuhuys volt nagy hatással. Dierckx tájképei, zsánerjelenetei a hétköznapok egyszerűségét, nehézségeit mutatták be. Dolgozó parasztasszonyokat, gyermekét ellátó anyát, az otthoni teendőket ábrázolta különböző kompozícióin, de az antwerpeni árvaházat is többször megfestette. Az Ebédlő az árvaházban című művét a magyar állam Paul Dubois és Charles van der Stappen szobraival együtt vásárolta meg. A szokatlan témájú és hangulatú kompozíción zsúfolt terem látható. A szürke, kék és barna dominanciáját csak a kép előterében álló, fazekat tartó piros ruhás kislány töri meg. Az egyszerű, hétköznapi jelenet egyszerre szomorú és meghitt.

Somodi Anett

Bibliográfia

Peregriny, János, Az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum állagai. 3. rész, Új szerzemények. 1.füzet: a, Festmények; b, Festmények módjára kezelt műtárgyak, Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1914.

Tóth, Ferenc, Donátorok és képtárépítők. A Szépművészeti Múzeum Modern Külföldi Gyűjteményének kialakulása, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2012, 102., 164. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk