En
Vissza a találatokhoz

Rókavadászat John Frederick Herring

Alkotó

John Frederick Herring Surrey 1795 – 1865 Meopham

Kultúra brit
Készítés ideje 1831
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

86 x 103 cm (33 7/8 x 40 9/16 in.)

Szignó

lent, balra: J. F. Herring 831

Leltári szám 570.B
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

John Frederick Herring műve a 19. század első felében az Angliában igen népszerű rókavadászatot örökíti meg. A rókákat a 18. századtól kezdődően már nem csak szükségleti okokból, például a prémjéért, vagy a rókaállomány megritkításáért lőtték ki, hanem kedvtelésből vadásztak rájuk. A gyakorlatban ez a következőképpen zajlott: egy felsőbb osztálybeli férfiakból álló csoport teljes vadászfelszerelésben és lóháton, kutyafalka segítségével kergette a rókát addig, míg az ki nem merült, és hagyta magát levadászni.
Ennek a sportnak a 19. századra, a nemeseken kívül, egyre több középosztálybeli kedvelője volt, és az angolok – igen költséges – nemzeti sportja lett. Ezzel párhuzamosan az eseményt megörökítő festmények népszerűsége is nőtt.
Herringhez közel állt ez a világ: előbb hivatásos kocsisként kereste kenyerét (ami a korban előkelő állásnak számított), majd fogadók cégéreit készítette el és lovasportrékat festett. Az 1830-as évektől főállású művész lett, gyakran készített az angol középnemesség megrendelésére vadászati jeleneteket és versenyló-portrékat. Még Viktória királynő is felfigyelt rá, és támogatójává vált. Képei sokszorosításuk révén széles körben elterjedtek, így valószínű, hogy Manet és Degas művészetére is hatással lehettek.

Izsák-Boda Bianka

Bibliográfia

Művészet és vadászat: válogatás a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, 192-193. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk