En
Vissza a találatokhoz

Pomóna Friedrich August von Kaulbach

Alkotó

Friedrich August von Kaulbach München, 1850 – Ohlstadt bei Murnau, 1920

Kultúra német
Készítés ideje 1878
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, fa
Méret

117,5 x 66 cm

Szignó

Fr. Aug. Kaulbach 78.

Leltári szám 289.B
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Friedrich von Kaulbach, a kor egyik legfoglalkoztatottabb német portréfestője volt, akit Albert von Keller mellett a nőábrázolás egyik legnagyobb mestereként emlegettek. Franz von Lenbachhal és Franz von Stuckkal együtt a 19. századi német festőfejedelmek közé sorolják. Kecses és méltóságteljes portréalanyai a legutolsó divatot viselték. Munkásságának kezdetén a német reneszánsz volt rá nagy befolyással, ez később flamand és velencei impulzusokkal, valamint Karl von Piloty és körének hatásával egészült ki. 1886-ban a Müncheni Akadémia igazgatói székében Piloty utódja lett.
Az érett női szépséget szimbolizáló Pomonát, a gyümölcs és a kert istenasszonyát ábrázoló festményt néhol Érett gyümölcsök címen is emlegetik. A művész a korban népszerű antikizáló öltözetben és attribútumokkal festette meg modelljét, amivel a mű a Makart által divatba hozott kosztümös ábrázolások sorába illeszkedik. Színvilága a Kaulbachra nagy hatást gyakorló Anthonis van Dyck portréit idézi. Andrássy Dénes 1905-ben a müncheni Galerie Heinemanntól vásárolta meg a képet, amely a gróf haláláig a krasznahorkai Andrássy-kastély képtárának falát díszítette.

Izsák-Boda Bianka

Bibliográfia

Peregriny, János, Az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum állagai. 3.rész, Új szerzemények. 3. füzet: a, Plastikai művek; b, Az 1913. évi szerzemények; c, Kifüggesztésre, elhelyezésre és kezelésre vonatkozó adatok: d, Sorszámszerinti jegyzék; e, Tárgymutató; f, Javítások; g, Tartalomjegyzék, Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1915.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk