En
Vissza a találatokhoz

Varrónő Albert Neuhuys

Alkotó

Albert Neuhuys Utrecht 1844 – 1914 Locarno

Kultúra holland
Készítés ideje 1870-1876 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

60 x 50,3 cm

Szignó

középen, jobbra: J. A. N.

Leltári szám 215.B
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Albert Neuhuys az antwerpeni művészeti akadémián végzett tanulmányok után, hazájába, Hollandiába visszatérve került kapcsolatba az ország akkori vezető mestereivel, Jozef Israëlsszel, Anton Mauve-val és a Maris testvérekkel. 1876-ban Hágába költözött, ahol korábbi részletező festői stílusa megváltozott, ecsetkezelése a Hágai Iskola többi mesteréhez hasonlóan oldottabbá vált. A földműves családok és szövőmunkások életét örökítette meg otthoni környezetükben, abban a sajátos stílusban, amely a kor holland festészetét Európa-szerte népszerűvé tette. A francia elképzelésekkel szemben ők nem a színek és a fényhatások fokozásával, hanem a visszafogott tónusok finom átmeneteivel váltották ki a képeiket jellemző hangulatot. Neuhuys meghitt közvetlenséggel ábrázolt belső jelenetei külföldön, így Budapesten is sikereket arattak. A Varrónő című képét a Műcsarnok 1908–1909. évi téli kiállításán állami nagy aranyéremmel díjazták, ezt követően vásárolta meg a múzeum.

Bibliográfia

Gergely, Mariann, Bereczky, Loránd (ed.), A Hágai Iskola: A 19. századi holland festészet mesterművei a Haags Gemeentemuseum gyűjteményéből, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 69-70. o.

Peregriny, János, Az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum állagai. 3. rész, Új szerzemények. 1.füzet: a, Festmények; b, Festmények módjára kezelt műtárgyak, Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1914.

Matits, Ferenc, “Haagse School in Hongaars bezit”, Pulchri 1382-1229. 20. jg. nr. 1. (1992), 14-15 o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk