En
Vissza a találatokhoz

Szentgyörgyi Imre udvari tanácsos képmása Ferdinand Georg Waldmüller

Alkotó

Ferdinand Georg Waldmüller Bécs, 1793 – Helmstreitmühle in der Hinterbrühl, 1865

Kultúra osztrák
Készítés ideje 1846
Tárgytípus festménymásolat
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

71,5 x 59,3 cm

Leltári szám 374.B
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Ferdinand Georg Waldmüller, a bécsi biedermeier egyik legkeresettebb portréfestője, az itt látható kettős arcképen Szentgyörgyi Imrét és feleségét, Kirchlechner Borbálát ábrázolta. A pár 1825-ben kötött házasságot. Az erdélyi kisnemesi családból származó, jogász végzettségű Szentgyörgyi Bécsben az erdélyi udvari kancellária tanácsosa volt, majd az 1848–49-es szabadságharc eseményeiben vállalt szerepéért bíróság elé állították és nyugdíjazták.
Waldmüller a régi műalkotások másolására épülő akadémiai módszerrel szemben a közvetlen természetmegfigyelést részesítette előnyben, és úgy emlékezett, hogy ezt a gondolatot éppen egy portrémegrendelés alkalmával ismerte fel. Ugyanakkor az idealizálás – mint a biedermeier portréfestészetben általában – továbbra is tetten érhető maradt művészetében, melyet a Szentgyörgyi-portrék esetében a vékony rétegben felhordott festék, a fénykezelés, illetve a reprezentatív jelleget enyhítő finom mimika is jelez.
A festményt a múzeum a házaspár fiától, Szentgyörgyi Alberttől, a Nobel-díjas tudós nagyapjától vásárolta 1917-ben.

Sodics Dominika

Bibliográfia

Cifka, Brigitta, “Tableaux de Ferdinand Georg Waldmüller en Hongrie/Ferdinand Georg Waldmüller képek Magyarországon”, Bulletin du Musée Hongrois des Beaux-Arts/Szépművészeti Múzeum Közleményei 55 (1980), 83-94, 149-153 o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk