En
Vissza a találatokhoz

Léda Jules Desbois

Alkotó

Jules Desbois Parçay-les-Pins 1851 – 1935 Párizs

Kultúra francia
Készítés ideje modell: 1891; márványfaragás: 1900
Tárgytípus szobor
Anyag, technika márvány
Méret

36,5 × 54 × 40,5 cm

Szignó

A nõ bal combja alatt: J. Desbois

Leltári szám 1984.U
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Jules Desbois francia szobrász mitológiai, allegorikus ihletésű kompozíciói mellett a szecesszió jegyeit viselő, kifinomult iparművészeti tárgyai révén vált ismertté. Karrierje szempontjából meghatározó volt az Auguste Rodinnel folytatott művészi párbeszéd: 1884-ben a híres, idősebb szobrász asszisztense lett. Desbois azonban nem csupán tanítványa, hanem ihletője is volt a mesternek, a két művész kölcsönösen inspirálta egymást. Rodinnel ellentétben Desbois számos technikában, a fa, a kő és a fém megmunkálásában is jártas volt.
A Léda című szobor az ókori mítosz, a hattyú alakját öltött Zeusz és az általa elcsábított Léda együttlétének modern, szimbolista olvasata. Az egybeborult emberi és állati test természetellenes, mégis érzéki és harmonikus egységet alkot: a mű merész kompozíciójában, szenvedélyes megközelítésében Michelangelót idézi. A szobor gipszváltozata a párizsi Salon de la Société nationale des Beaux-Arts 1891-es kiállításán szerepelt, és a gipszmodell sikerének köszönhetően 1896-ban már márványból faragott verzióját is bemutatták. A korabeli kritikusok elsősorban a szobor pogány érzékiségét, a téma nyers, kendőzetlen ábrázolását emelték ki.

Kovács Anna Zsófia

Bibliográfia

Illyés, Mária, Verő, Mária (ed.), XIX. századi francia művek, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 4, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2001, 138-139. o.

Tóth, Ferenc, Donátorok és képtárépítők. A Szépművészeti Múzeum Modern Külföldi Gyűjteményének kialakulása, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2012, 99., 114-115., 167. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk