En
Vissza a találatokhoz

Apáca George Minne

Alkotó

George Minne Gent, 1866 – Laethem-Saint-Martin, 1941

Kultúra belga
Készítés ideje 1894
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

44,5 × 48,5 × 37 cm

Szignó

gipsz vagy agyagmintába irt jelzéssel elöl lent, balra, a jobb csukló mellett: G. Minne

Leltári szám 6213.U
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Minne művészeti pályafutásának kezdetén grafikáival hívta fel magára a figyelmet. Érzékeny, a miszticizmus iránt érdeklődő emberként közel állt kora szimbolista költőihez és íróihoz, akik számos esetben bízták meg költeményeik illusztrálásával.
Az Apáca Maurice Maeterlinck Üvegházak című kötetének (1889) Imádság című versével hozható kapcsolatba. A szobor 1894-es, fából faragott, első változatának címe szintén Imádság volt. A műnek számos változatát ismerjük: a Siratóasszony, Apáca, Ima, Áhítat elnevezések arra engednek következtetni, hogy a művész egy különleges lelkiállapot ábrázolására törekedett. A szigorúan zárt, expresszív háromszög-kompozíció a töprengéssel vegyes végső kétségbeesést, a fájdalmat, a szomorúságot, a reménytelenséget fejezi ki: azt a lelkiállapotot, melyben csak az ima segíthet.
Minne korai, századforduló előtt keletkezett alkotásai közül ez az egyik leghíresebb. Egyéni hangvételű művei hatással voltak a következő generációra, különösképp a német expresszionizmus néhány alkotójára.

Somodi Anett

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk