En

Múzeumi együttműködés André Kertész születésének 130. évfordulóján

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködéssel tiszteleg André Kertész munkássága előtt, a fotográfus születésének 130. évfordulója alkalmából!

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításain látható André Kertész művek, illetve a fotográfus munkásságának széles körű népszerűsítése érdekében együttműködést indított és egymás kiállításait megtekintő látogatók számára kedvezményes belépőjegyet biztosít a mai naptól augusztus 25-ig. 

A Szépművészeti Múzeum áprilisban nyitotta meg az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal bemutató kiállítását Kertész, Moholy-Nagy és Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (2014-1989) címmel. A múzeum és a Virginia Museum of Fine Arts közös tárlata olyan amerikai-magyar fotográfiai örökséget tár a közönség elé, melyet kiemelkedő művészek, így André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa, és Moholy-Nagy László alkotásai képviselnek. Ez a bemutató az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok munkásságát ünnepli, bemutatva a gazdag és változatos művészeti örökséget.

A Magyar Nemzeti Múzeum idén az évforduló alkalmából kiállítássorozatot rendezett a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből, ennek második tárlata a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Kertész/Kópiák címmel. A tárlat korábban nem látott fényképanyag első bemutatása, a fiatal André Kertészt és az útkeresését mutatja be. A korai képeket nem kiállításra szánták elsősorban, hanem személyes és emléktárgy-funkciójuk volt Kertész életében, halála után pedig hagyatékának mind becsesebb és értékesebb darabjaivá váltak. A Nemzeti Múzeum kiállítása unikális, fotográfiai szempontból is világpremier.

A két intézmény kiállítása közötti kapocs André Kertész maga, aki Kertész Andor, azaz Kohn Andor néven született 1894. július 2-án Budapesten, majd történelmet írt a fotográfiában, ami elhozta számára a világhírt, és aki hosszú és termékeny öregség után a fotótörténet klasszikusaként hunyt el.

A két múzeum a jegypénztáraiban az általuk értékesített, teljes árú belépőjegyek vételárából kölcsönös kedvezményt biztosít, így a látogató az adott kiállításra a másik intézményben váltott (online vagy a pénztárban vásárolt) jegy bemutatásával 25 % kedvezményt kap!

Aki a két tárlatot megtekinti megismerheti az útját kereső fiatalembert és a világhírnevet szerző fotóművészt!

Kiállításaink közül ajánljuk