En
Vissza a találatokhoz

A királyok imádása A Bécsi Imádás Mestere

Alkotó

A Bécsi Imádás Mestere működött Bécsben vagy Salzburgban 1410–1420 körül

Kultúra osztrák
Készítés ideje 1420–1425 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika tempera, hársfa
Méret

26 x 22 cm
kerettel: 42 x 37,5 x 8,5 cm

Leltári szám 7800
Gyűjtemény Régi Képtár
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Szükségnevét a kicsiny kép mestere a bécsi Österreichische Galerie-ben őrzött A gyermek Jézus imádása témájú festményről kapta. Miután a bécsi és a budapesti tábla mérete megegyezik, feltételezhető, hogy eredetileg egy ugyanazon házioltár alkotóelemei voltak. A festő osztrák területen, Salzburgban vagy Bécsben működött, és a 15. század elejei a cseh gótikus festészet hatása alatt állt. Ez az a stílus, amelyet nem csak a „lágy” jelzővel illeti, hanem internacionálisnak is nevezi a szakirodalom. Európa szerte elterjedt áramlat volt, számos előzménnyel, amelyek között kiemelkedő jelentőségű a trecento egyik géniuszának, a sienai Simone Martininek a művészete. A stílus legnagyobb elterjedése történik csak meg az 1400 körüli években, amikor is legfontosabb központjai az uralkodói udvarok és a szerzetesrendek miniatúra-festő műhelyei. Jellegzetességei jól megfigyelhetőek ezen a rendkívüli műgonddal kivitelezett képen is: a jelenet minden részlete az eszményítést szolgálóan stilizált. Mária enyhén megnyújtott, törékeny, karcsú, átszellemített alakja és az ölében tartott gyermek Jézus előtt mély áhítattal készül letérdepelni a hódolatra érkezett három király. Ruhájuk szinte csonttalan testet fed. A kék, vörös és fűzöld ruhákon gyengéd rajzolatú csúcsfények érzékeltetik a redőket. A hajladozó fűszálak és virágok szőnyeg-mintákként hatnak, ahogyan az aranyalapra festett sziklaformáció is inkább hullámzó körvonalával, mint plasztikus tömegével kíséri a szereplők mozgását.

© Tátrai Vilmos

Bibliográfia

Pigler, Andor, Katalog der Galerie Alter Meister, 1-2. Museum der Bildenden Künste, Szépművészeti Múzeum, Budapest. 2, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1967, 424. o.

Végh, János, Fifteenth Century German and Bohemian Panel Paintings in Hungarian Museums, Corvina, Szépművészeti Múzeum, Budapest – Keresztény Múzeum, Esztergom, 1967, plate 2, 3. j.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk