En
Vissza a találatokhoz

Pávián amulett

Készítés ideje Kr. e. 12-4. század (1190-332)
Tárgytípus amulett
Anyag, technika egyiptomi fajansz
Méret

2,8 x 1,3 cm (1 1/8 x 1/2 in.)

Leltári szám 51.2608
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Az amulettek már a Kr. e. IV. évezredtől az egyiptomi sírmellékletek részét képezték, használatuknak igénye mélyen gyökerezik az ókori egyiptomi hiedelemvilágban. Tulajdonosuk számára mágikus erővel bírtak: apotropaikus, azaz védelmi, gyakran pedig gyógyító funkciót láttak el személyes tárgyakként, ékszerek részeként viselve, viselőik ugyanakkor tovább is vihették őket sírmellékletként túlvilági életük támogatásához.
A kvalitásosan kialakított amulett guggoló galléros páviánt (Papio hamadryas) ábrázol gazdagon díszített sörénnyel, mancsa térdén pihen, hímtagja jól kivehető a lábak között. Az előállítás során könnyen formálható fajanszból jól kialakítható volt a tárgy hátsó részén lévő függesztőgyűrű.
A pávián Thot isten szent állata, megjelenési formája volt. Az istent reprezentáló állatamulettek az Újbirodalom előtt ritkán fordultak elő, azonban a Ramesszida kor végétől széles körben használt típussá váltak. Viselőjük azt remélte, az istennel azonosulva részesülhet mágikus erejéből, ugyanakkor az isten felé megnyilvánuló tisztelet jeleként is felfoghatók. Thot az írás istene, az írnokok védelmezője volt, így az amulettet elsősorban írnok birtokolhatta. A tulajdonos sírjába kerülve a túlvilági élet eléréséhez, az újjászületéshez nyújtott támogatást. Thot szerepe a túlvilági életben kritikus jelentőséggel bírt. A legismertebb túlvilági útmutatást nyújtó forrásban, a Halottak könyvében is szereplő, ún. szív mérlegelése-ceremónián Thot, az istenek írnoka jegyezte fel az eredményeket, így meg is hiúsíthatta a túlvilági élet elérését. A túlvilági megújhodás kapcsán a páviánok Naphoz kötődő viszonya is fontos. Az állatok reggelente különös szertartással üdvözölik a napkeltét, így valamifajta különleges tudás birtokosaként is tekintettek rájuk, akik így támogathatták a halottat Oziriszból Révé történő átalakulása, azaz az újjászületés során. Ezt az egyiptomi fajanszanyag szimbolikája is erősíti, amelynek fényvisszaverő képessége, ragyogása szintén a napistenre utalt. Emellett az anyag zöldes színe is a fiatalság, megújhodás szimbóluma volt.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk