En

Artemisia

Könyvbemutató
Első emelet, Európai művészet 1600-1700 kiállítás, VII. terem
2024. november 08.

17:00 - 18:00

Időtartam: 60 perc
Programdíj: A könyvbemutatón a múzeum bármely kiállítására érvényes belépőjeggyel részt lehet venni. 

A Szépművészeti Múzeum és a Labirintus Kiadó közös eseményén bemutatjuk Anna Banti Artemisia című könyvét, amely 2024 novemberében jelenik meg a Labirintus Kiadó gondozásában. A könyvbemutatón részt vesz Lukácsi Margit, műfordító, a regény fordítója, Lázár Júlia költő, műfordító a Susan-Sontag-előszó fordítója, Vígh Éva, kultúrtörténész, az utószó írója (felvételről), Dobos Zsuzsa, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának művészettörténésze és Visky András író.
Moderál Ocsovai Dóra, a Labirintus Kiadó alapítója.

Artemisia Gentileschi a 17. század legfontosabb (nő)művésze, aki egy olyan korban vált híressé és elismertté, amelyben a nőknek nem lehetett és nem talán nem is illett hivatásszerűen festeniük. Artemisia Gentileschi leggyakoribb motívumai a Bibliában és a görög mítoszokban szereplő erős nők, azok a nők, akik képesek irányítani sorsukat és saját döntéseket hozni. Számos festményét áthatja a hatalommal való visszaélés, mely életrajzát tekintve egyfajta traumafeldolgozási kísérletként is értelmezhető. A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításán látható 1620-ban készült Jáhel és Sisera című festménye életműve egyik kiemelkedő alkotása, a most megjelenő regény magyar kiadásának címlapjára is ez a műve került.

Az utóbbi tíz évben számos könyv, konferencia és nemzetközi kiállítás dolgozta fel és mutatta be a művész életét és munkásságát, amely ráirányította a figyelmet Artemisia Gentileschi különleges helyére és szerepére a művészettörténeti kánonban.

A könyvről: Artemisia Gentileschi története a művészettörténész Roberto Longhi szintén művészettörténész feleségének, írói álnevén Anna Bantinak köszönhetően vált a 20. századi olasz irodalom részévé. Az először 1947-ben publikált, a művészet, a pszichológia és a szépirodalom találkozási pontjain egyensúlyozó könyv az Artemisia-kultusz meghatározó irodalmi alkotása lett. A ma is élő, lélektanilag hiteles, irodalmi szöveg, amelyet 1963–2019 között tizenegy nyelvre fordítottak le: francia, angol, holland, cseh, albán, portugál, spanyol, román, német, szlovák és török nyelvű megjelentetés után, Lukácsi Margit mesteri fordításában mostantól magyarul is olvasható. A regény két szöveg társaságában jelenik meg: Susan Sontag Lázár Júlia által fordított, Kettős sors című esszéje vezeti be és az italianista akadémikus, Vígh Éva élvezetes tanulmánya helyezi el Banti regényét kultúrtörténeti szempontból.

A könyvbemutatón a múzeum bármely kiállítására érvényes belépőjeggyel részt lehet venni. A kötetet az eseményen résztvevők kiadói kedvezménnyel vásárolhatják meg. A belépőjeggyel rendelkező látogatók vásárlásához a kiadó apró meglepetéssel is készül.

Az érdeklődők a könyvbemutató után, 18:30-tól Cser Judit művészettörténész, múzeumpedagógus tárlatvezetésén közelebbről is megismerhetik Artemisia Gentileschi a múzeum állandó kiállításán szereplő, emblematikus festményét. A tárlatvezetésen 1500 Ft-os kiegészítőjegy birtokában lehet részt venni. 

 

További programok:

Tárlatvezetés
Remekművek

Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő

Mezopotámia közelről

fiatalok és felnőttek   |   18 fő

Mezopotámia közelről

fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Múzeumi Szünetelő

Hullámok hátán

7-9 évesek   |   15 fő
Múzeumi Szünetelő

Rémisztő részletek

9-11 évesek   |   15 fő